Het lijkt alsof de lasermachine alle materialen kan bewerken. Er zijn inderdaad veel materialen die je gewoon met de lasermachine kunt bewerken. Maar er zijn ook uitzonderingen. Sommige materialen beschadigen de machine, anderen kunnen schadelijk tot dodelijk zijn voor de gezondheid. De MSDS kan dit verduidelijken, al zal de MSDS niet altijd goed inzicht geven of het materiaal goed te bewerken is met de laser. Je kunt het best even ons artikel omtrent materialen lezen voor meer informatie: materiaal.
MSDS staat voor Material Safety Data Sheet, ook wel een veiligheidsinformatieblad. Als een fabrikant een bepaald materiaal gaat verkopen dan moet een MSDS opgevraagd kunnen worden door de gebruiker van het materiaal. In de MSDS kun je zien welke gevaarlijke stoffen er in je materiaal zitten. Ook kun je zien welke risico's verbonden zijn aan het gebruik van het materiaal met betrekking tot veiligheid, gezondheid van werknemers en het milieu. Aan de hand van een MSDS kun je de nodige maatregelen treffen voor de veiligheid, het milieu en de gezondheid in de werkplaats.
Je kunt een MSDS dus opvragen bij de leverancier van je materiaal. Ook kun je zoeken op 'materiaalnaam' + MSDS. Het beste is echter om de MSDS gewoon bij je leverancier op te vragen.
Wanneer je toch gaat zoeken dan kan het zijn dat je niks vindt. Het is belangrijk om te zoeken op de technische naam. Veel materialen worden verkocht onder een merknaam, denk hierbij aan Plexiglass of Perspex. Als je dan naar de merknaam kijkt, kan dit voor de ene persoon PMMA zijn en voor de andere PA. Het is dus belangrijk dat je verder kijkt dan de merknaam wanneer je op zoek gaat naar de MSDS.
Een materiaal kan meerdere benamingen hebben.
Technische naam: PMMA.
Merknaam: Plexiglass, Perspex.
Volksnaam: Acryl.
Dit is vrij verwarrend maar de fabrikant zal je altijd de technische naam kunnen geven.
Als je de MSDS hebt ontvangen dan kijk je als eerste naar de bestanddelen om te zien of er iets in zit wat schadelijk is.
Het is belangrijk om te kijken of het de volgende bestanddelen bevat want die zijn een gezondheidsrisico, dodelijk en maken de machine kapot:
Andere bestanddelen zijn niet meteen veilig, je moet nog steeds rekening houden met de rookgassen die vrij komen bij het bewerken van de materialen. Ook de gevareninformatie staat op de MSDS.
Verder vind je er de eerst hulpmaatregelen. Zorg ervoor dat iedereen die bij de machine in de buurt werkt op de hoogte is van deze maatregelen. Vooral de inademingsmaatregelen zijn erg belangrijk omdat er rookgassen vrijkomen bij het bewerken van de materialen in de machine.
Controleer de brandbestrijdingsmiddelen en zorg dat je de juiste blusmiddelen binnen handbereik hebt. Bij de lasermachine hoort in ieder geval een CO₂-blusser aanwezig te zijn. Zorg er ook voor dat je in de handleiding van de machine kijkt welke maatregelen er zijn omtrent brand en voldoe hier ook aan.
Kijk ook in de MSDS om te zien welke maatregelen van toepassing zijn wanneer de stof vrijkomt en hoe je het moet opslaan. Ook zie je welke maatregelen je moet nemen met betrekking tot persoonlijke bescherming.
Als laatste controleer je de toxicologische informatie en instructies voor het afvoeren van het materiaal.
Als je hebt bepaald dat je materiaal geen gevaarlijke stoffen bevat en je hebt de juiste voorzorgsmaatregelen in acht genomen dan kun je met je materiaal aan de slag.
Als je op zoek bent naar de juiste parameters voor je materiaal, kijk dan hier: Hoe vind ik de juiste parameters voor mijn materiaal?
Mocht je nog vragen hebben over een MSDS of kom je er niet uit dan kun je altijd een ticket aanmaken met je vraag. Stuur je MSDS wel even mee zodat we meteen de juiste informatie hebben.
Ontdek welke lasermachine het beste bij je past.
Dan zie je met eigen ogen wat je met een BRM-lasermachine kunt doen.
Dan zie je met eigen ogen wat jij kunt doen met een BRM lasermachine.
We nemen binnen een werkdag contact op.