Klaar voor gebruik
Als adviseur op technisch vlak en directielid van PTS Boom is Patrick Huysmans verantwoordelijk voor alle technische facetten en voor de mechanica-afdeling in het algemeen. Hij is erg te spreken over de lasermachine die in 2016 al werd gekocht. Tevredenheid heerst, want er zijn nog geen opmerkelijke problemen voorgekomen. De machine is altijd klaar voor gebruik. De prijs-kwaliteitratio vindt hij uitstekend. Wat PTS Boom wel deed is een nieuw doorzichtig deksel aanschaffen dat ze hebben verruild voor de standaard geleverde versie met getint glas. Het gekleurde deksel zorgde ervoor dat je geen goed zicht had op je werk. Door deze kleurloze versie kun je je project heel goed zien en het proces van snijden en graveren uitstekend volgen.
Service, kosten en maat beslissend
Voor de aankoop vroeg Huysmans bij vijf verschillende aanbieders van lasermachines offertes aan. Omdat zo’n aanschaf op een investeringsbudget gaat, is dat noodzakelijk. Ze gebruiken daar dezelfde procedure voor als bij alle grotere aankopen. Bij de aanbieder met de beste scores, schaffen ze dan het gevraagde aan. In die quotering wordt de prijs meegenomen en natuurlijk alle technische eigenschappen. En ook wat zij als onderwijsinstelling verder nog essentieel vinden.
Ze kozen voor deze maat omdat die het beste past bij het formaat van de werkstukken die gemaakt worden en omdat het de grootste is die er binnen deze opleiding gebruikt wordt. Ook met een concurrerend merk werd er onderhandeld maar die had qua formaat machines die half zo groot waren als de lasermachines van VROTECH. Wat daarbij zeker ook meespeelde was de nazorg. Dat kunnen we ook weer meenemen bij de aanschaf van een tweede machine. We hebben nagenoeg geen problemen gehad dus die factor telt zeker mee. Er is een aantal keren contact opgenomen met VROTECH, maar dat was meer omdat PTS Boom het zelf op bepaalde punten nog niet voor elkaar kreeg. Dat werd telefonisch prima aangepakt en opgelost.
“Studenten maken allerlei producten met de machine, bijvoorbeeld vliegtuigjes, boten, puzzels en doosjes.”
Bewerking bepaalt keuze voor materiaal
Er wordt met verschillende grondstoffen lasergesneden en gegraveerd. Ze gebruiken bijvoorbeeld Graflux, een type HPL, dat specifiek ontwikkeld is voor het graveren. Verder worden ook plexiglas, hout, metaal en karton gebruikt. Voor het werken met aluminium of metaal hebben ze een spuitbus aangeschaft die zorgt voor een deklaagje zodat deze materialen ook te graveren zijn. Er is al van alles vervaardigd: vliegtuigjes, boten, puzzels en doosjes waarvan de onderdelen samengevoegd moeten worden.
De studenten starten over het algemeen allemaal met een bepaalde opdracht. Zoals: ontwerp iets waarop gezeten kan worden. De schetstekening werken ze verder uit in 3D-software. En uitgaande van dat ontwerp wordt bekeken welk materiaal het meest geschikt is om het in uit te voeren. Als besloten wordt dat dat een uit een dunne plaat hout kan, krijgen ze daarvan de afmetingen mee en daar werken ze dan hun plan op uit. Maat en vorm zijn dan nagenoeg vrij. Het moet alleen wel uitgevoerd worden binnen de aangegeven maximale maten. Daarbij zijn het soort bewerkingen bepalend voor welk materiaal gekozen wordt.